İçsel Aile Sistemleri Terapisi
İçsel Aile Sistemleri Terapisi, danışanların içlerindeki birbirinden farklı ton ve şiddette olan seslere, yani “yanlara” nasıl yaklaşmaları gerektiğini benimseyen bir terapi ekolüdür. Schwartz, her insanın içinde yanlar dediği alt kişiliklerin bulunduğunu ve bu yanların amacının da kişiyi acıdan ve üzüntüden korumak olduğunu söylemiştir. Bu alt yanları görmezden gelmeden veya eleştirmeden; hepsine kulak vermek, ne istediklerini sorgulamak ve her birinin taşıdıkları yüklerin anlaşılması gerektiği bu terapi ekolünde savunulur. Yani, içimizde büyüyen yanların bize anlatmak istediklerini anlamaya çalışır.
İçsel Aile Sistemlerinde amaç, kişinin yapmaya motive olduğu durumlar karşısında yapamıyor olmasının nedenlerini ve yapmak istemediği durumlar karşısındaki içsel engelleri kaldırmasına yardımcı olmaktır. Bunun için de en belirgin yanı bulup, öncelikle bu yanın ihtiyacını, daha sonra varsa kutuplaşan yanların ihtiyaçlarını tespit etmek gereklidir. İçsel Aile Sistemleri ekolü, oluşan kutuplaşmaları giderip, Benlik (Self) üzerindeki etkilerini azaltmayı sağlamada etkilidir.
Bu terapi modeli, alt yanlar ile Benlik (Self) arasında uyumsuzluk yaratan dinamikleri değiştirerek yaralı kısımları iyileştirmeye, ruhsal dengeyi ve uyumu yeniden sağlamaya odaklanır. Böylece kişinin Benliği ile hareket etmesi, daha özgür ve mutlu yaşaması mümkündür.