EMDR Terapisi
EMDR Eğitimi (I ve II. Düzey)
EMDR ile Yetişkinlerde Bağlanma Sorunları Üzerine Çalışma
EMDR ve İyileştiren Hikaye
EMDR Çocuk
EMDR ve Kum Tepsisi
Türkçe açılımı “Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” olan EMDR terapisi; ses, göz ve dokunsal duyu organları kullanılarak beynin sağ ve sol lobunun (bölümünün) uyarılmasını temel almaktadır. Kişilerin maruz kaldığı rahatsız edici olumsuz yaşam deneyimleri sebebiyle ortaya çıkan duygusal sorunlar, düşünsel ve davranışsal problemlerin iyileştirilmesinde etkili bir terapi yöntemidir. EMDR terapisine göre kişilerin maruz kaldığı bu rahatsız edici olumsuz yaşam deneyimlerinin arkasında uyum ve işlev bozucu, işlenmemiş bir şekilde depolanmış bu tür anılar yatar. EMDR, bu tür işlenmemiş anıların normal bir şekilde işlenmesini sağlayan fizyolojik temelli bir terapidir. Yani, beynin anının yaşandığı zaman işlemleyemediği olduğu bilgileri yeniden işlemleyerek depolanmasını sağlar.
EMDR terapi, pek çok psikolojik ve psikosomatik (psikoloji temelli fizyolojik yakınmalar) rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilmektedir. Kaygı bozuklukları, fobiler, taciz, tecavüz, ölüm, işkence, kaza gibi olaylar sonucunda yaşanan stres bozukluğu, depresyon, cinsel işlev bozukluğu, yeme bozukluğu, uyku bozukluğu, fibromiyalji, migren, kronik ağrılar, performans kaygısı, stres bu rahatsızlıklardandır.
EMDR terapisi, EMDR Derneği tarafından ruh sağlığı uzmanlarına verilen bir eğitimdir. Herhangi bir yan etkisi veya zararı yoktur. Diğer psikoterapi teknikleri gibi EMDR da online olarak uygulanabilir. EMDR terapi 8 aşamadan oluşur ve üç (geçmiş, şimdi, gelecek) yönlüdür. 8 aşamanın ilki “Danışan Geçmişi”, semptomların kaynağı olan anıların ve gelecek hedeflerin belirlenmesiyle bir tedavi planının oluşturulmasıdır. İkinci aşama olan “Hazırlık” danışanın EMDR hakkında bilgilendirilmesi ve hazırlanmasıdır. Üçüncü aşama “Değerlendirme”, hedef anıyla ilgili belirlenen resmin ve bu resimle ilgili bugünkü negatif inanç ve duygularının çalışmalara başlandığı aşamadır. Dördüncü aşama “Duyarsızlaştırma”, danışanın anıyı temsil etmek üzere seçtiği resme odaklanması, negatif inancını düşünmesi, negatif duygularını yaşaması ve tüm bunların bedeninde yarattığı değişimi hissetmesi ile başlanır. Ayrıca işlemleme sırasında danışan terapistin iki yöne hareket ettirdiği parmağını takip eder (ses veya dokunsal duyu organları da olabilir). Beşinci aşama danışanın pozitif inançlarının pekiştirilmesini sağlayan “Yerleştirme” aşamasıdır. Altıncı aşamada danışan “Beden Tarama” yapar ve rahatsızlık veren bir duyum varsa işlemlenmesini sağlar. Yedinci aşama,”Kapanış” terapist danışana geribildirimde bulunur. Sekizinci ve son aşama “Yeniden Değerlendirme”, danışanın önceki seanslarda elde ettiği pozitif sonuçların yerleşip yerleşmediğini kontrol eder. Bu aşamalara başlanmadan önce danışanın stabilizasyonu sağlanır. EMDR terapisi anıları silmez, anıların hissettirdiği acı veren duygulara karşı duyarsızlaştırma sağlar. EMDR terapi, günümüzde hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sıklıkla kullanılan, etkililiği kanıtlanmış bir psikoterapi yaklaşımı haline gelmiştir.