Deneyimsel Oyun Terapisi
Çocuklar içsel olarak deneyimledikleri yaşantıları ifade etmek için oyunu kullanır. Oyun bazen onların gizli sözcükleri ve açığa çıkan duygularıyken, bazen de dolaylı olarak ihtiyaçlarını talep ettikleri yansıtmalarını kullandıkları araçtır. Bu nedenle oyun terapisi, çocukların duygusal ve davranışsal problemlerini çözme konusunda oldukça etkilidir. Deneyimsel Oyun Terapisi, Byron E. Norton ve Carol C. Norton tarafından geliştirilen, çocukların deneyimledikleri duyguların, davranışların ve travmatik yaşantıların terapist tarafından ‘yönlendirme yapılmaksızın’ değerlendirildiği, 2-12 yaş arası çocuklara uygulanan bir terapi yöntemidir.
Deneyimsel Oyun Terapisine göre çocuk yaşadığı duyguları hayal gücü ile oyunlarına yansıtmayı çok iyi bilir bu nedenle terapist tarafından yönlendirilmeye ihtiyaç duymaz. Böylece çocuk içsel deneyimlerimi canlandırma fırsatı bulur. Terapi odasında çocuğun oynadığı her oyunun derin bir anlamı vardır. Çocuklar, içsel deneyimlerini oyunlarına yansıtırken metaforlar kullanırlar. Deneyimsel Oyun Terapisinde bu metaforların anlamı terapist tarafından yorumlanır ve çocuğun yaşadığı problem anlamlandırılır.
Deneyimsel Oyun Terapisinde 5 aşama vardır. Bu aşamalar keşif, güveni test etme, bağımlılık, terapötik büyüme ve sonlandırma aşamalarıdır. Keşif aşamasında çocuk terapi odasını, oyuncakları, terapisti keşfetmeye ve tanımaya çalışır. Güveni test etme aşamasında ise terapiste güvenip güvenemeyeceğini anlamaya çalışır. Çocuk terapist ile bu aşamada güven ilişkisi kurduğu taktirde acılarını paylaşmaya hazır hale gelir. Bağımlılık aşamasında ise çocuk artık oyunlarına terapisti de dahil ederek travmatik deneyimlerini paylaşmaya başlar bu nedenle terapiste bağımlıdır. Yavaş yavaş gün yüzüne çıkardığı acılarını deneyimler, benlik algısı gelişir ve terapötik büyüme gerçekleşir. Sonlandırma aşamasında ise çocuğun psikolojik rahatsızlıklarının iyileştiği gözlemlendiğinde, kurulan terapötik ilişki sonlandırılır.